Wednesday, 28 December 2011

Day 3 & 4 : Percutian 4H3M di Utara...

25hb Dis 2011
Tibalah hari kenduri opismate aku...Asni..kat Sungai Petani..
Aku bertolak dari rumah Abg Ngah dalam pukul 1 ptg lebih ckit...
Alhamdulillah, senang nak carik rumah As..
Ikut map dalam kad...dah sampai dah...
Kat kenduri, antara opismate lain yang datang Ju, Hidayah, En Fauzy & Senthil...
Bawah nih ada pic pengantin....sweet couple kan...heheheh..
Lepas kenduri, kami terus ke Kulim....ke rumah abg aku plak..
Datang rumah abg aku...dok melepak jerlah...hahahah..takder pergi mana pon...
Layankan si Hadif dengan bos kecik (dak Afrina)...
Budak-budak lain dah besar dah...memasing dah jadik agak malu...
Kalo dtg umah abg aku...dok melepak dalam ruang TV dia jerlah...
dengan anak2 dia jer dah penuh 1 ruang tuh...
Memang meriah...hehehehe...
Makan malam lauk best...ayam kampung masak lemak cili api...
My SIL mmg terer bab memasak nih....
Nyum3x jerlah aku kan....huhuhu!

Esoknya, 26hb...kunun2 nak gerak balik lepas bekpes...
Tgk2 lepas bekpes, kemas itu ini...kak ina plak soh tunggu makan tengahari..
Tp dia masak light2 jerlah...Mee Kari! Wow! Aku takder hal...
Pastu, gtau hubby kak ina soh tunggu makan tengahari...
Hubby aku on jerlah....
Tunggu2, aku dah terlena dah ngan dak Hadif...
Dah dekat kol 3 petang baru aku bangun...huhuhu!
Lepas makan..siap2...kat kol 5 jugakla kami gerak balik...
Tp, kami tak gerak balik straight to KL...
Hubby aku ajak naik ke Penang....memula dia minta pandangan..nak jalan Penang or Ipoh...
Tp, last2 dia decide...nak ke Penang...
Aku on jer...huhuh!
Dapatlah kami bawak Hadif ke Pantai Batu Feringgi sekejap...
Sedap2 tgk pandangan & orang ramai...tup2 aku dengar bunyi kruk-kruk...
Rupernya, sedap jer si Hadif makan pasir tuh....Aduuuuuhhhhaaiii!
Saborjerlah aku...
Sib baik sekali jer dia tersuap ke mulut dia...
Ermmm...ibu tak penah bawak dia turun ke pantai....ni lah pertama kali dia jejak ke pasir..
Memula nampak muka weird jer dia...hehhe..cian aku tgk...
Lepas amik2 gambar Hadif...Kami jalan2 sepanjang gerai2 tuh...
Aku pantang nampak fridge magnet....hubby akupon dah tau dah...
So,aku akan bawak balik 3bijik magnet...heheheh...
Lain, aku beli T-set comel utk Hadif...
Pastuh, aku ajak hubby aku balik...
Aku dah tak larat dah...
Rasa nak lena jer...
Tak larat kunun..padahal yang dukung Hadif bukan aku pon....hhuhuhuh!
Gerak balik daripada Batu feringgi dalam kol 8malam...
Kami berhenti di R&R Gunung Semanggul...Solat & Makan...
Pastuh, hubby aku meneruskan perjalanan....terus menuju ke Kuala Lumpur..
Maka berakhirlah perjalanan percutian kami di Utara......;)

Day 2 : Percutian 4H3M di Utara...

24hb Dis 2011
Lepas check-out kat Hotel Regency, Alor Setar...hubby aku ajak pergi Bukit Kayu Hitam...
Aku on jer...as long as hubby aku tak penat...
Aku pon tak penah sampai BKH...so,bonus jugaklah biler hubby aku offer gitu...
Payah dia nak patah naik semula kalo dah turun perjalanan kami...(korang paham ke maksud aku..? hahaha..)
Sampai jer kat BKH...aku dah cakap kat hubby...tak larat lah nak lalui Imigresen lagi...
Tp, rupa2nya...nak ke BKH...mmg kene lalui Imigresen...Imigresen Mesia lah..
Before lalu imigresen kan kene lalui UPP (Unit Pencegah Penyeludupan)...
AKu soh hubby tanya pak UPP tuh, arah mana nak g tempat orang selalu shopping..?
Dia kata terus jer lagi...meaning, kene lalui Imigresen...
So,bila dah lalu..bila cakap nak ke shopping complex...dia terus buka laluan..
Rupa2 nya, bazar BKH tuh ada kat area The Zone..
Aku mula2 takmoh masuk The Zone...
Yela...kalo takat The Zone, kat Johor pon ada...takmau lah aku...
Kat KL pon belambak shopping complex kan...
Aku nak carik cam bazar2 or kedar biasa2 yang jual barang Siam tuh...
Bila dah tgk orang lain semua masuk The Zone, hubby aku pon cakap...maybe bazar ada kat belakang2 kots...
Kami pon parking jerlah kete dalam tuh...
Yesss...mmg betul...bazar ada kat sebelah The Zone...
Ni kira bazar2 barulah...
Yang dulu orang kata dah terbakar kan...
Ni kira first time aku sampai Bukit Kayu Hitam....heheh...cian aku kan....;p

Kat sini, kami sambung soping lagi...
Kat sini banyak plak aku tersoping....
Baju tido, bed-sheet, selimut, kain batik....semua dua2...hehhee..
tp xderlah abih banyak pon RM nyer... Seratus lebey jer...
Lastly,aku soping lah ckit cekelat kat The Zone...dekat rm60 jer untuk cekelat...cet!
Lepas abih soping, kami gerak balik menuju ke Alor Setar balik...
Malam nih, tido rumah abg hubby aku....(Abg Ngah...)
Lagipun, kami nak tgk baby baru dia...Nama masyaAllah panjang...'Asyraf Wajdi Khairullah bin Darwish'...

Day 1 : Percutian 4H3M di Utara...

Arrgghhh..indahnya...setelah sekian lama aku tak membawa diri ini bercuti...
Since aku mengandungkan Hadif sampailah Hadif setahun dah...aku belum lagi bercuti-cuti Malaysia..huhu!
Alhamdulillah, akhirnya hubby aku bersetuju untuk bercuti di sana...lagipun aku ada jemputan kawin di Sungai Petani...
My ofismate's wedding...
Before2 tuh aku ada cit-cat ngan hubby, nak ajak dia jengjalan ke Danok, Thailand..
Aku citer, abg Razi ada ajak ke sana...tp cemane nak pergi sebab kita takder passport...huhuh!
kalo ada passport...blehla kita join depa...heheheh..
Hubby aku cam excited gaks...wow...gud point..!
Tp dia tak kata pon nak join abg Razi...
Yess..as usual..hubby aku lebih suka privacy...
jalan2 pon ngan family sendiri jer...pada aku no big deal lah!
Cuma, dalam hati aku nih...mmg tergedik2 nak jengjalan ngan adik-beradik jugaks...
yelah, aku kan bongsu..so,dulu2 masa bujang..aku kan selalu menempek muka ngekor abg or akak2 aku g jengjalan...
kunun2 windulah saat2 macam gitu....Ahaks!
Ahhh..itu semua telah berlalu.... aku ada keluarga sendiri...!
Thanks to my hubby coz banyak bertolak ansur dengan sikap aku....;p
Sehari before bertolak...aku dah amik cuti coz nak temankan hubby aku checkup semula kat Ampang Puteri...
Tapi, sebelum g checkup...we all decide nak wat passport dulu...
Just be prepared..if in case tergerak hati nak ke Thailand sesampai jer kat Kedah...
Dalam masa 3 jam...passport aku, hubby & Hadif siap...!
Kami dapat cut masa beratur untuk dapatkan no giliran disebabkan utk buat passport Hadif..(budak bawah 2 tahun)..
Errmm...takyahlah citer pasal wat passport nih....hehheh..kita terus ke citer bergerak ke Kedah...

23hb Dis 2011
Kami decide nak gerak dalam kol 4pagi...
Tapi, macam biasalah aku...(aku yer..bukan hubby aku...)..akan amik masa extra dalam 30 minit daripada time yang diberikan
oleh hubby aku...
Tell yu what...hubby aku nih punctual orangnya...
(start aku dating sampai ke la nih..... kalo kami lewat..bukan sebab dia...tp aku...;p)
Sampai Kedah...kami terus menuju ke Padang Besar...
Selalu follow orang jer...then terus sampai...
Tapi, skg nih, kami kena tengok sign board untuk sampai ke sana...(kami takdok GPS bagai...)
Bila dah melalui ladang tebu tuh...macam dah confident lah jalan yang kami lalui nih betul..
Alhamdulillah..mmg betul pon...
Biler sampai2 jer town Padang Besar...plan nak pergi tempat orang yang slalu soping2 tuh kan...
Tup2...keta kami dah terlajak masuk ke Imigresen...
Memula ingat nak patah balik...tp tak jumpa jalan kuar...
Rasa cam cuak jugak tp disebabkan dah ada passport..cuak tuh kuranglah ckit...
At last, tanpa pengalaman masuk ke negara orang...hubby aku follow jerlah pergi ke kaunter Imigresen Thailand tuh..
Aku tunggu jer dalam kete...
Tgk2 biler hubby aku dtg semula...tgk2 ada plak form yang kene isi...
Adehhh...letih mokcik nak kene tulis bagai...
Layan jerlah...
Ingat dah cukup dengan passport jer dah buleh masuk...ni tak, nak kene isi form lah plaakk...!
Lepas settle semua, hubby aku hantar semula ke kaunter...
Tgk2 dia soh semua sekali dtg ke kaunter...
(Oh ye ke....aku manalah penah lalui mende2 nih semua...huhuh!)
Owh...rupanya dia nak 'scan' muka kami2 semua...(ada camera yang tiap2 sorang kene ngadap)..
Hahhaha...jakunnyer aku...;p
Lepas jer Imigresen tuh...kami terus ikut sign board yg ada...
Yang aku paham...ada arrow ke Padang Besa...Ejaannye.."Padang Besa" ok...bukan "Padang Besar"..
Parking jer keta...kami jalan kaki ke deretan kedai2 situ...
Adalah soping skit2...aku macam biasa sure angkut 1 narita... cukupla 1 jer..tak muat plak kete kang nak beli 2,3...huhuhu!
Hubby aku belikan mak dia beg..beg jalan..sebab arituh beg MIL aku dah terkoyak...
Lepas jalan2..kunun2 nak ke Hatyai...
Lepas nampak signboard sekali...jalan punya jalan...tak jumpa2 plak signboard nak belok ke kiri ke ke kanan ker....
Aku cakap ngan hubby....payahlah camni...Signboard depa bukan kita paham pon....
Patah balik jerlah...
Haahha...penakut kan aku....
Ermmm...tanpa berlengah lagi..hubby aku pon patah baliklah ke tempat asal kami dtg tadi..Padang Besa...
Dah lewat petang, kami decide untuk tido di Alor Setar...
Dah malam dah baru carik hotel mana nak pergi..
At last...jumpa Hotel Regency..kami check-in jerlah kat sana...
Konon nak carik hotel bajet...tp tak jumpa..
Aku pon dah penat...hubby aku kesiankan agaknya...dia pon check-in kan jerlah...
(Thanks a lot sayang!)
Berakhirlah percutian kami pada hari pertama......

Friday, 16 December 2011

15hb...Hubby ditahan di wad APSH

Hari ni birthday Hadif..aku letak dia kat rumah mama dia macam biasa...
Hanya ciuman di pagi hari aku bagi kat Hadif..dengan ucapan selamat hari lahir anak ibu..
Semoga Allah merahmati kehidupan anak ibu seterusnya...
Ayah dia tak dapat nak cium sebab takut Hadif jangkit kang....

Lepas hantar Hadif, aku drive ke Ampang Puteri...hubby aku dok sebelah..
Aku tak bagi dia drive...
Kepala dia pon still neno-neno lagi...
kang ke lain plak di bawak..huhuh!
Aku soh dia lena jer kat sebelah sementara aku drive ke APSH..

Sampai2 ke AP...kami ke klinik Dr. Sharifah Sakinah...
Lepas sampai giliran kami (jenuh gaklah menunggu...sebab ramai betul patient yang dtg..),
Doktor check hubby aku..then dia kata panas tinggi nih...41 darjah celcius...
Ekceli aku dah rasa sebelum tuh..panas hubby aku dah turun ckit daripada semalam...
Just imagine, cemanelah doktor yang kat Bangi tuh bleh langsung tak cek suhu hubby aku...geram jer aku dengar hubby aku citer...
Doktor Sakinah bagi option pada hubby aku...samada dia bagi ubat then rest kat rumah...atau dia admit kan hubby aku...
Hubby aku pilih untuk admitted..sebab dia kata..dia takmoh susahkan aku...
Kalau dia dok rumah, kang kene masaklah..kene jaga Hadif lagi...kene jaga dia lagi...
So,better dok spital...insyaAllah cepat sembuh...
Aku tak kisahlah...as long as hubby aku cepat sembuh and cepat lik rumah...

Sampai2 kat ward, hubby aku dipasangkan drip bottle..masuk air kat tangan...
cek suhu...cek anak tekak...takut ada kuman sebab td doktor kata mungkin ada tonsil...
Pas settle semua...aku lik rumah...lepas solat maghrib...
Dekat kol 8pm aku sampai kat rumah Kak Sofia (babysitter Hadif)..

Esoknya, 16hb, aku bawak Hadif ke rumah Kak Imah...aku plan untuk stay kat sana jer sementara menunggu hubby aku kuar daripada wad...
Aku tinggalkan Hadif kat rumah Kak Imah, then petang ckit aku g lawat hubby aku...
Dia kata panas dah turun...and dia pon dah rasa kebah ckit...cuma pening2 jer lagi...
Tapi, doktor masih tak benarkan dia balik...
Aku kata takperlah...
Aku lepak kat wad sampai kol 8pm gaklah...
Aku ajak hubby aku g carik makan kat luar...yelah, dia pon dah muak dok makan bubur jer tiap2 waktu...
Masa day first arituh mmg sakit..sedap ler nak telan bubur..
Biler dah sembuh ckit nih..mulalah tekak terasa nak makan itu, makan ini kan...huhuh!
Lepas dapat permission daripada doktor (nurse kene call doktor untuk dapatkan permission untuk lepaskan patient dia kuar daripada hospital),
aku n hubby pon jalan ler ke kedai2 makan area Ampang ni jer ha...jalan kaki jer pon...
Dapatlah hubby aku membuka selera dia dengan makan mee goreng mamak pedas...make sure pedas ada ok..enough...hehehh..

Esoknya, pepagi..aku dapat msg daripada hubby...doktor dah bagi greenli8 untuk discaj...
Alhamdulillah...
SO,aku amik hubby dalam kol 11> pagi....then terus bawak dia ke Wangsa Maju..
Gitu-gini kat rumah Kak Imah...dalam lewat petang...kami pon baliklah ke Seri Kembangan...
Rehat kat rumah pulak....;)

Akhirnya, dengan penat ke sana ke mari...even dah mmg berada kat Wangsa Maju, aku tak jugak beli kek untuk Hadif...
Aku jadi tak bersemangat sebab ayah Hadif tak sihat...
Aku nih, kalo hubby aku takder or tak sihat...aku mulalah taknak buat semuanya...huhuhu!
Aku mmg jenis tak boleh kot kalo hubby tak join....muahahaha!
Aku adalah jugak cakap2 ngan hubby...cian Hadif tak celebrate langsung hari jadi dia...
Tapi, hubby aku cakap...takper..tak rugi pon...lagpun Hadif kecik lagi..belum tahu apa2..
Aku pun takderla ralat sangat...heheh..
Jadiklah ibu belikan dia baju tido yer...and nanti ayah bawak g jengjalan ke Utara....insyaALlah...;)

Sambutan 1st birthday tanpa kek atau lilin...

Muhammad Hadif dah genap setahun pada tanggal 15 Disember 2011 hari tuh...
Tapi, ibu dan ayah dia tak berkesempatan langsung nak sambut dan meraikan harijadinya dengan cake or candles..
Cian anak ibu......
Tapi, apa nak dikesiankan kan...sambutan tuh hanyalah budaya semata-mata...
Kalau tak dibiasakan...xderlah anak2 beria2 nak mintak itu mintak ini bila dah besar...Eceh!

Ekceli, menipulah aku kalo aku katakan aku tak mau langsung celebrate,...ikut hati ibu mmg nak sambut kecil-kecilan....
Hari 15hb tuh hari bekerja...so, ibu ingat nak postponed lah sambutan dia pada ujung minggunya dekat wangsa maju...
Kunun2 nak ajak ayah Hadif g rumah Kak Imah (my sis in law)...makan kek ngan kezen2 Hadif...
Jadiklah...potong kek ckit then makan sama2....
Plan dalam kepala tuh dah ada....cuma tak terlaksana sahaja...
Sorry yer Hadif...

Kenapa...?? Ada sebabnyer...

14hb tuh..ayah Hadif tetiba demam panas...
Daripada ofis dia terus ke Pusat Rawatan Az-Zahra...
Pelik tak pelik...tanpa cek suhu...doktor tuh just bagi PCM,ubat selesema, batuk & antibiotik...
Diulangi...TANPA CEK SUHU okeeyy...
Hubby aku dalam menggigil2 tuh naik moto balik rumah...
Sesampai aku ke rumah (lik dari keje)...tgk2 hubby aku terbaring jer kat kusi...
Rasa badan dia...sangat2 panas...
Suruh makan apa pun tak mau...
Aku watkan tomyam pon dia xmau...
Dia nak baring n tido jer...
Cian sgt...
Dak hadif dok meleser kat ayah dia pon ayah dia wat tak kisah...(heheheh...)
Esoknya (15hb), aku amik EL...bawak hubby aku ke Ampang Puteri...
So, bacalah dalam entri seterusnya ek....;)

Wednesday, 30 November 2011

Hadif sudah semakin aktif & manja...

Kalau sampai-sampai jer rumah babysitter, ibu bagi salam...sure Muhammad Hadif terjengul-jengul kepala dia mencarik suara...
Biler nampak muka ibu, tersengih jer dia...pastuh dok tak tentu hala nak merangkak menuju ke ibu...
Kalau ibu buat tak tahu...bercakap dengan org lain atau tegur orang lain...tak dukung dia...mulalah dia merengek, menangis..muka sembam ke lantai....
Bila ibu angkat dukung dia jer....menyengihhhhhhh bukan kemain dia....
Hiisshhhhh.....itulah anak ibu yang sangat-sangat manja sekarang ini...

Kalau pas dia ke orang lain..pastuh tu-tup nampak bayang ibu..dan-dan tulah dia merengek nak soh ibu amik...
Errmm...manja sgt lah anak ibu nih...

Keaktifan Hadif pun dah berkembang...
Dia pantang dah nampak benda yang dia buleh capai...
Kalau nampak tangga..dah pandai nak memanjat..(kat rumah sendiri takder, biler g umah orang baru nampak perubahan dia..hehehe)
bab panjat kerusi tuh mmg dah pandai lah...
Nak bukti...ni ha...tgk pic bawah-bawah nih....



Oooo...anak ibu nak amik remote rupernyer...


Yeaaahh..dah dapat dah...


Uuuhhh...kene naik dua-dua kaki nih..


Yeeaaaa..akhirrrnyaaa...
 2nd part -->>> Hadif dengan bakul mainannya....





Friday, 11 November 2011

11.11.11

Ramai jer yang sebut pasal tarikh nih hari ni...
Tapi, pada aku...ada kenangan pasal tarikh cantik2 nih....heheheh...

Memula, aku pun hanpir tak perasan..tp bila bukak radio pagi tadi...ada timbulkan cerita pasal tarikh ni...heheh...

Errrmmm...aku teringat gaks lah masa aku nak bertunang dulu...
Kami pakat amik date 07.07.07..hehhehe...
Kira selamatlah amik date untuk bertunang... majlis pon simpel-mimpel ajer...

Pastuh, bila nak carik date untuk bernikah....aku spontan cakap kat abg aku (abg kandung arrr)...nak nikah on......08.08.08...
Hahahaha...
Tau apa abg aku jawab...
>> " Ingat artis ke apa nak date cantik2...???!"
Hahahaha...aku gelak besar lah... sebab dia bengang kot..
Mana taknya, date aku bertunang tuh...dia tak dapat balik...dia nun jauh di utara...
Hikhikhikhik....
So, untuk majlis besar-besaran nih....dia dah warn siap2...jangan nak ngengada pilih date cantik2..
Carik date yang mmg cuti sekolah...senang dia nak plan untuk balik....
Huhuhuhu...
Bila aku citer kat tunang aku (time tulah..now my soulmate...)...dia pon tergelak jer.... heheheh....

Tapi, pasal date cantik2 nih...mmg kenangan gakslah pada aku...heheheh...

At least, dalam hidup aku....ada gakslah peristiwa yang berlaku pada tarikh yang cantik2 nih...
Hehehehe...

Thursday, 3 November 2011

Nak pinjam jer rasanya...


Milik siapakah bulu mata ini...???


























heheheh......milik......anakku...
Muhammad Hadif bin Mohd Hamdan
Ibu yang gewam nengok bulu mata dia... rasa nak pinjam pon ade...heheh..






Tuesday, 1 November 2011

Hadif 10 bulan ++

Lama dah aku tak hapdet blog ku ini...
Rasa macam dah sebulan dua jer...tgk2 baru 2minggu...ahaks!!
Bila dah masuk bulan baru, bermaksud Hadif bakal menginjak usia ke 11 bulan...
Kurang daripada 15 hari lagi...Hadif akan genap 11 bulan...

Hadif dah pandai apa sekarang...? Soalan feberet orang kalo tanya pasal Hadif..
Heheheh...
Ibu dia plak suka mengomper-ngomperkan Hadif dengan anak-anak owang lain...
Maafkan ibu Hadif...
Tapi, jangan risau...ibu tanya2 jer diorang semua...tapi, dalam hati ibu, ibu yakin anak ibu pasti akan berkembang dengan cara yang tersendiri...
Ibu akan membiarkan Hadif melalui setiap saat dengan pengalaman yang tersendiri...
Cuma, ibu akan pastikan Hadif akan memiliki dan merasai setiap perubahan itu yer sayang...

Hmmm, now perkembangan Hadif (10 bulan ++) ......


- Gigi dah tumbuh 4 batang... 2 atas, 2 bawah...
- Masih belum pandai makan makanan keras...masih mahu disuap... Bila makanan kat tangan, dia ketuk2 jer, bukan masuk mulut...
- Sangat laju bila menyelor @ menguak dada..(aku xsure lah orang sebut apa) - habis 1 rumah dia mop...
- Laju menolak walker - tau2 dah sampai dapur... (sebab rumah kecik kot...hahaha)..
- Suka panjat meja tv dan duduk depan tv tengk babytv...
- meniti ke kiri atau ke kanan dengan sangat berhati-hati...
- once dah berjaya apa yang dia nak buat, pandai menjerit kepuasan!
- dah pandai main tepuk amai2....bila kita nyanyi, menyengih then tepuk tangan...
- main cak cekur..pandai kembang kuncupkan tangan dia...or nyanyi lagu twinkle2 little star...
- sgt kuat isap susu botol... akan menjerit sekuat2 hati selagi tak dapat susu!
- belum pandai merangkak...goyang jer punggung depan belakang tapi bila nak masuk gear ke depan...gedebuk jatuhkan lutut dia...(sajer jer anak ibu nih taw...!)


 
Ok..
Dear Hadif,
Ibu dan ayah...akan tetap bg sokongan untuk Hadif memperkembang kemahiran moto halus n kasar dengan sebaik-baiknya...
jadikan abang2 dan akak2 kat rumah mama Sofea sebagai pemangkin untuk belajar cara-cara merangkak, berjalan, bercakap, berintonasi, beremosi..etc..
Mana yang baik jadikan tauladan...mana yang buruk..jadikan sempadan yer sayang...
Bila jer hari wikend, kita akan buat sama-sama di rumah yer...!
Hmmmmm.....rindu gelak tawa Hadif!
Luv u sayang!

Tuesday, 25 October 2011

Assalammualaikum...

Ni nak attachkan gambar-gambar masa g team building....
ni kelab sukan department IT yang buat...
Hopefully every year akan ada macam nih...
Penat mmg penat..sakit2 badan jangan cakaplah...
Tp, best lah sebab dapat buat semua aktiviti....maknanya jiwa aku masih muda! Ahaks..!







Wednesday, 12 October 2011

Bob Lokman kene tahan...?


Hmmmm...bila baca artikel nih jer dah membuatkan aku mengeluh panjang...
Kenapalah orang yang berniat untuk mengajar, berkongsi ilmu perkara yang baik...ditahan..?!

Padahal..ramai..berlambak lagi manusia yang terang-terang buat maksiat...lakukan perkara yang terang-terang dimurkai Allah...
Tak paham lah aku...
Ini bukan isu politik...
Ini soal agama...
Agama kita...agama Islam...
Salah ker ada segolongan yang nak berkongsi ilmu tentang kebaikan...ilmu untuk mendekatkan diri dengan Allah...
Kenapa mesti ditahan....?
Kenapa perlu alasan tidak ada tauliah...???

Kalau nak tahan mereka-mereka ni...
Tahan lah dulu mereka yang terang-terang buat maksiat kat kelab-kelab malam tuh...
Tahan mereka-mereka yang buka aurat dengan niat untuk menarik perhatian kaum Adam...
Hisshhh...target jer dua golongan ni...tiap-tiap hari...tak payah nak tunggu maklumat orang ramai...carik jer mana-mana kelab yang ada kat kotaraya nih...

Hissshhh....tak paham aku! Memang dunia nak kiamat...

Ya Allah...lindungilah mereka yang telah dianiaya...


p/s:
Thanks to Mstar Online!

Tuesday, 11 October 2011

Team Building - IT Dept

Salam semua...

Oh tidak..penangan balik daripada Team Building....muka aku telah bertambah gelap...
Tp nasib baik selepas hari raya...kalau sebelum hari raya...konpom aku tak hambik gambar sepanjang hari raya...huhuh!

Ermmm...aku nak citer pasal Team Building yang aku join on 8-9 Oct 2011...TAPI,
Tak besh kalo tak sertakan dengan gambar...huhu!
Tunggu committee attachkan pic....baru best citer...
Ti aku sambung balik citer nih ek....
Woooowww...best!

Hadif jatuh katil - dahi benjol !

Salam semua...

Lama dah aku tak hapdet blog nih...
Siyesli memang aku bz daripada akhir bulan arituh sampailah ke minggu nih..
Tp aku nak hapdet jugak arini...

Entri untuk arini..aku nak citer pasal lastwik...kes anak aku jatuh katil...
Aduuhhhh...
Cian anak ibu...

Tgklah pic nih...dahi Hadif dah bertanda...




Ciannyer anak ibu....hukhukhuk....

Alkisahnyer...sampai-sampai jer rumah..aku buat aktiviti macam biasa jerlah..
Basuh baju, basuh pinggan mangkuk yang tersadai kat sinki lepas bekpes pagi tuh...
Bila dah dengar Hadif ngek..ngek..ngek...nak tidur...aku amiklah dia n tidurkan dia sampai terlelap...
Nak bagi cepat dia lena..aku susukan dia ngan susu badan...(ntah apalah dia isap...sebab susu aku dah tak banyak)..
Ntah cemane malam tuh, sebaik jer aku abih solat isya'..dia merengek lagi...
Aku watkan susu botol...
Aku biarkan dia sengsorang dalam bilik...atas katil..
Aku dah siap 'pagar' katil dengan bantal-bantal keliling katil...

Kebiasaanya, lepas dia menyusu...confirm ding-dong dia sambung tido...
Aku dengan kekonfidenannyer...terus g dapur masak utk makan malam...
Dalam sibuk2 kat dapur tuh...2,3 kali aku ulang-alik ke bilik tengok Hadif..
Owhh...okeh..dia still menyusu...
Owh...okeh..dia dah tidur...

Tak lama lepas tuh..ak tetiba dengan bunyi...."Aaaaaaaaa...."..
Bunyi budak jerit nangih....
Bergegas aku ke bilik...berlari....
MasyaAllah...anak ibu dah kat bawah dah.....
Aku sampai ke Hadif...mulut dia tengah ternganga...nangis jerit sampai tak berbunyi dah....
Punyalah lama dia nak lepaskan jeritan tuh....
Aku amik dia...peluk dia....
Aku tiup n sapu kat dahi yang benjol tuh...
Dahi dia dah bertanda dah...
Aku pujuk2 dia...
Nasib baik anak ibu nangis jerit tak lama...
Aku cepat-cepat sapukan minyak gamat kat dahi dia yang tercalar luka ckit..
Bawah katil aku bukan ada alas pon...takder karpet...mmg lantai tiles ajer..
Aku jadi bingung...nak tuam dengan air panas or air batu...
Aku call husband aku....
Nak mintak tolong dia googlekan untuk aku apa yang terbaik utk aku buat...redakan benjolan dahi Hadif...
Bila aku gtau Hadif jatuh katil...confirm2 aku kene marah dululah kan...
Takperlah aku kene marah...mmg aku silap...mmg aku salah...
Marah-marah husband aku pon...dia tlg jgak carikan solution terbaik utk Hadif...
At last, husband aku cakap...tuamkan dengan air batu...

Dengan segera, aku amik air batu n tuamkan kat Hadif...
Time tuh Hadif dah tak nangis...
Dia leh main tepuk2 lantai lagi...heheh..

Alhamdulillah, esok jer...benjolan kat dahi dia dah surut...
Tinggal luka kecil jer...

Sekarang, dahi dia dah OK...dah tiada benjolan dan tiada calar lagi...
Yang pasti, selepas 24jam..daripada waktu jatuh...Hadif takder muntah dan takder bg respon yang pelik2...
Dia buat aktiviti macam biasa...tepuk2 lantai...bebel macam biasa...hehehe...

Hadif, maafkan ibu yer...


p/s :
Citer lapuk tapi tetap nak coret kat sini...supaya Hadif buleh baca bila dia dah besar nanti...

Wednesday, 21 September 2011

Sementara ada mood memasak...

Aku pon konpius dengan mood aku...
Ntah dari celah mana ntah datang mood nak memasak nih...

Isnin  (19/9) - menu ayam masak rendang + nasi impit..
Selasa (20/9) - tomyam putih
Arini  (21/9) ~ ayam kicap berempah ~ ahaks! maybe!

Tetiba jer setengah jam sebelum balik ari senin arituh, aku dok google resepi masak rendang...
Korang tau jerlah aku nih...mana lah pandai memasak....(part nih nanti aku citer post lain ek...)

Aku tak sempat nak snap pic hasil air tangan aku...
Takper..masakan ada lagi.., ti balik aku snap lah even dah tersimpan dalam tipuware...ahaks!
akan diupload kemudian..ngeee....

Rupa...errrmm..ada rupa rendang...rasa..aku rasa sedap jer...hubby aku kata ok jer..maknanya lom power lagi kots! (hukhukhuk)
Yang pasti...tomyam aku sodaaapp....ni hubby aku kata taw..! meletup...siap nak ajak member makan...hehehe...
Bukan aku puji sendiri...
Sendiri rasa....macam makan kat kedai...hahahaha! buleh gitu puji diri sendiri..hikhikhikhi!

Ohyer, nape aku tetiba ada mood nak meng'google' resepi dan memasak dengan jayanya???
Ooooooo...sebab laswik opismate aku ada bawak rendang kerang....
Fuuhhh...maveles sehhh...
Siyes..sedap aku rasa...then dia kongsi lah resepi dia yg dia kata main campak2 jer...
Aku nak campak2 ??? bukan jadik rendang..mau jadik undangan tong sampah...huhuhu!
Style aku memasak...kejap kejap tgk resepi..kejap kejap tgk resepi... resepi kene tampal kat badan 'En. Fridge'.... tp aku takla exactly ikut saiz or sukatan dia..
Aku agak2 lah untuk stok bahan mentah yg aku ada....heheheh...




p/s:
lauk rendang n tomyam ada lg....
perlu ke masak untuk arini...?
makan berdua jer...
membazir amalan syaitaaannn okkkeeyy...

Pengorbanan suami di saat hati ingin pulang ke kampung...

Rasa masih boleh dihighlightkan lagi pasal hal ni...

Kalau ikut plan...ujung minggu lepas my hubby nak balik kampung...
Ala,sempena cuti Hari Malaysia tuh...
Nak jenguk mak di Tanjung Sedili...
Decision dibuat selepas hubby call mak...(my MIL lah...)
Kedengaran di hujung telefon, mak macam tak sihat...
Mak mmg tak berapa sihat pon...
Tambahan, sepanjang hari raya pulak, mak kene jaga maknya sendiri (atok perempuan) di hospital..
selepas atok jatuh beberapa hari sebelum raya...
Atok pulak sebolehnya taknak anak yang lain jaga dia...nak mak jugak yang jaga..(mak anak sulung)...
So,paham-paham jerlah kalau duduk hospital...jaga orang sakit pulak...
Confirm lah badan jadi tak sihat..kurang tidur..makan seadanya...
Memang kesian tengok mak...

ok, berbalik pulak pada cerita yang sepatutnya...(cerita hal sebelah aku plak...)

2 hari sebelum nak balik tuh...Abg Razi plak call kata nak datang KL..dengan ayah...
Nak bawak ayah beraya rumah sedara mara area KL...
Sebelum tuh, akak aku (Kak Uda) mmg dah info nak dtg KL masa cuti Hari Malaysia..tapi fleksibel lah...
If aku ada, dia nak tidur umah aku...if aku takder..dia tido umah akak aku kat Selayang (Kak Uteh)..
Oklah...takder hallah macam tuh..
Tapi....bila abg aku call...lain dah jadik perasaan aku...
Menurut cerita abgku itu...ayah sebolehnya tak mahu tidur umah lain selain aku...
Haiisshhh...iyolah abg aku tuh...pandai jer buat cerita...
Setahu aku ayah takderlah memilih sgt...
Padahal ada jer umah akak aku kat Selayang nun....lagi dekat kalau nak beraya rumah sedara mara compared dengan aku yg dok jauh di selatan Selangor (Seri Kembangan)
Ermmm xper...kemudian2 nanti aku siasat...heheheh...

Bila aku info Abg Razi, berkemungkinan nak balik Tg Sedili..boleh dia kata soh tinggalkan kunci...nanti Kak Uda pandai2lah nak serve kitorang yg lelaki nih...
Bior betik!
Isshh..statement yang tak masuk akal...apa kata ayah nanti...
Takkanlah aku nak biarkan tetamu duk umah aku tanpa aku berada di rumah....kan3x..?

Hhhmmm...aku jadik serba salah....
Satu - niat hubby aku nak balik sebab nak jenguk mak dia..
Dua - ayah aku pulak nak datang KL dan TIDUR rumah aku...

Tinggal 2 hari jer nih...
Nak tak nak...aku kene inform hubby aku gaks...
Takderlah lama aku nak tunggu jawapan daripada hubby...
Jawapan hubby aku... "Ok,kita cancel balik..sebab ayah, kak uda n abg razi nak datang... nanti kita plan semula bila nak balik Kota"
Jawapan dia simple jer......
Tapi.....aku kesian sgt sebab aku tak dapat nak tunaikan hajat, niat suci dia untuk balik jumpa mak dia..
Dengan kesihatan mak dia dan keadaan rumah mak dia...Aku paham perasaan dia...
walaupun baru jer balik kampung raya arituh tp dgn rasa tanggungjawab dia niat nak balik jugak...
Yelah, syurga anak lelaki kan pada ibu nyer...
Hubby aku cakap...ini antara risiko yg dia kene hadapi lah sebab duduk jauh dengan mak...

Apa2pun, mekasih sgt10x untuk hubby sebab pengorbanan dia melepaskan perasaan untuk balik ke kampung jenguk bondanya...



p/s: xper syg, nanti kita carik hari yg sesuai untuk balik jugak yer...;)





Monday, 19 September 2011

Rambut pacak Hadif dah hilang ??!

Assalammualaikum...

N3 kali ni nak cerita pasal rambut pacak Hadif...
Ekceli daripada sebelum puasa dah sibuk ayah dia nak potong rambut Hadif..
Pendek kasi sama macam mawi (dolu2..)

Bila cakap jer nak potong...Mama Sofea (babysitter) bersuara..
"Haa..?? nak potong? Ala..xyahla... cantik la nih rambut pacak..."
Huhuhu... bukan mama dia jer yang tak bagi...Mama pada budak lain pon tak bagi....
"Ala..xyahla potong...sayang la...biarla rambut Beckham nih..."
Puaaahhhh...ramai la plak yang sayangkan rambut Hadif nih...
Pacak original wehh....




Ada budak yg Mama Sofea jaga nih pon asyik la main2 rambut Hadif...
Mama dia cakap...Si A'ad jeles betul dengan rambut pacak Hadif...rambut dia tak boleh buat...Sibuklah suruh boh minyak rambut nak kasi sama pacak macam Hadif...
Huhuhu.....
Bila cerita balik kat ayah Hadif...ayah dia kata...
"Ermmmm...xdernyer nak ber'beckham'2 aih rambut tuh...Bior pendek...senang ckit ilmu nak masuk..."
Hehehe.....
Aku selaku ibunya pon setuju dengan ayahandanya...(wink..wink..)
Aku mmg rimas tgk rambut Hadif yang panjang nih....
Bila dia panas...mulalah dia tergaru2 kepala dia..especially yang kat ngan telinga tuh....
Kesian kan....

Disebabkan daripada sebelum puasa dok takdan nak beli mesin potong rambut tuh...dan campur dengan sessi mencari2 mesin tp jumpa yang tak sesuai...
sampailah ke ujung minggu arituh...barulah jumpa mesin yang sesuai...lesap gaklah duit ayah dia seratus lebey...



Dan ini.......inilah wajah terbaru saya.......hehhehehe....nyaman...selesa...lega.....heehhehe

Yipppiii....ringan dah kepalaku.. selesa mmg selesa...heheh...

Dan di hari jumaat yang mulia....berakhirlah kisah rambut pacak Hadif....hehehhe..
Sempena Hadif berusia 9 bulan...(15/9/2011)





p/s: tunggu jer 2,3 bulan ti..panjg la balik rambut dia nih...

Tuesday, 13 September 2011

Wanita...



Cantik wanita kerana kejernihan wajah..
Manis wanita kerana senyuman indah..
Ayu wanita kerana kesederhanaan lahiriah..
Hebat wanita kerana kesabaran batiniah..
Mulia wanita kerana keimanan dan cintakan Rabbul Izzah..

... Wanita yang solehah,tersenyum dalam kesusahan..mendapat kekuatan dalam doa
Tuhanku..jadikan aku wanita yang begitu..
Aminn

Wednesday, 7 September 2011

Pertama kali beraya bersama anakanda tersayang - Muhammad Hadif

Alhamdulillah...

Tahun 1432Hijrah adalah tahun pertama aku dan suami beraya sebagai ibu & ayah...bersama anakanda tersayang - Muhammad Hadif bin Mohd Hamdan.

Tema untuk tahun ini adalah warna pepel....hikhikhik...

Ini adalah tema untuk semua ahlil keluarga yang beraya di Kg Istana.
Tapi, nampaknya keluarga aku & along jer yang betul2 menepati tema...
Lain-lain....hmmm...memacam alasan lah....
Xper..biarkan mereka...tutup cerita...
Kita sambung cerita pasal raya plak...heheh..

Erm..macam biasa..lepas sembahyang raya, aku gerak ke Kg Istana..sebab aku tidor umah akak aku kat Taman Bukit Perdana...15min jer perjalanan ngan kete...
Tunggu memasing siap berdandan...dekat kol 11 gaklah baru nak start acara salam bersalaman...

Korang nengok jerlah pic2 nih...takderla banyak...sekadar yg ada jer okies...







* perkara yang terlepas dilakukan - mohon kemaafan dengan suamiku di pagi raya....
Oh tidaaaakkkk....mintak ampun sayang....teruksnyer aku sampai teluper kan!

~ Wordless Wednesday ~



Ha! cer tengok pic tuh, nama saper tuh..???
Sila lah rasa jeles yer...hahaha!

Di pagi Syawal yang indah, kekanda aku telah membuat catatan sejarah memberikan kami adik beradik semua duit raya!
Yeaahhhh!

Bukan nilai RM nyer...tp keikhlasan itu PENTING....hehehe..
Mekasih yer kokde...tahun depan buatlah catatan sejarah lagi...i loiikkeee..huhu!

Thursday, 25 August 2011

Hadif @ 8 bulan...






Cer tengok muka anak ibu nih...
Hikhikhik....cam dah matang kan....
Macam dah nampak jer muka dia nih...
Errr..sebelum nih tak nampak ke ? huhu!
Bukan lah tak nampak...tp pic nih nampak macam matang!
Okey,bawah nih transformasi wajah anak ibu...
Muhammad Hadif b Mohd Hamdan....;)
Selamat menelek..hikhikhik...

Hari ke-10



Muhammad Hadif @ 2 bulan



Muhammad Hadif @ 5 bulan



Muhammad Hadif @ 6 bulan



Muhammad Hadif @ 8 bulan
~Sayang Hadif, Muahhhh!~

Bos oh Bos! saya pon nak cuti juga macam mereka....

Salam...

Dah beberapa hari senyap, tetiba ada entri yang macam merajuk....
Haiihh..dah nak tiba Syawal pon masih nak berkecil-kecil hati ke...?
Nanti akan bermaaf-maafan jugak...so,ilang-ilangkanlah perasaan tuh yer...

Ermmm...ape bende ko merepek nih...

Cenggini citernyer...
Kat company yg aku keje nih, pihak HR mewajibkan 50% daripada kakitangan mesti ada sebelum raya atau selepas raya...
So,daripada Jabatan turun ke Bahagian turun ke Seksyen...semua kenelah 50%...
So,dalam seksyen aku nih ada 8 orang..tolak HOS lah...(Head of Section)..
Yang menjadi isu nyer, ada dua orang hamba Allah ni totap n nekad dalam hati untuk bercuti sebelum n selepas raya...
Yelah,korang maklumlah, tahun nih kita cuma perlu bercuti pada isnin (sebelum raya) n jumaat (selepas raya) jer...
Selain daripada tarikh tuh takder isu lah!
So,dengan selambanya mereka-mereka ini apply cuti walaupun arahan telah dikeluarkan.
Dan, cuti mereka telahpun diluluskan okeeeyyyyy.....
Dan ini adalah tahun KEDUA mereka bercuti sebelum & selepas raya.... <- ayat yang buat semua org tensen!

Aku tak kisahlah diorg nak langgar arahan pon....
cuma, tak terfikir ke diorang yang kami nih, yang betul-betul ikut arahan nak jugak bercuti sebelum & selepas raya ???
Ikut hati aku, aku pon nak apply....
Tapi, akal fikiran aku memikirkan orang lain..terbantut hajat aku...
Ekceli, HOS aku dah bagi green-light...
cuma,disebabkan aku lambat apply untuk cuti sebelum, Manager tak luluskan...(sebab dah cukup kuota 4 orang sebelum & 4 orang selepas)

Nape aku pon sibuk nak bercuti sebelum gaks?
Aku ada 2 reason...
1)Opis hubby aku mewajibkan cuti pada isnin & jumaat (seronok sungguh kan?)
2)babysitter aku dah bercotiiii....(mana aku nak letak si chumel Muhammad Hadif? Adehhhh...)

Kalaulah aku dapat cuti Isnin, indahnya dapat balik kampung awal...
Kesian hubby aku tak dapat lagi berbuka puasa bersama ibunda tersayang...
(Maafkan ayu yer sayang...)

Disebabkan aku kene kerja Isnin, adakah hubby kene jaga Muhammad Hadif...?
atau aku bawak jer Hadif tuh ke opis...!


Bos oh bos...! Saya juga perlukan cuti Isnin tu.....!

Thursday, 18 August 2011

Jom tambahkan FOLLOWER!

Lama dah nak carik method cemane nak tambahkann follower....
Sib baik jumpa en3 nih kat GreenApple...  Tq yer G.A...


Jom kengkawan, klik kat pic atas nih....

Kenangan Ramadhan (1)

Biasanya sebelum masuk bulan puasa, memasing dah mengimbas kembali kenangan-kenangan Ramadhan zaman kanak-kanak..
Actually aku pon ada, cuma tak terkongsi masa awal-awal Ramadhan hari tuh...
Aku teringat masa aku belum masuk sekolah rendah lagi...ni zaman aku tadika ke sebelum tuh lagi...(ingat-ingat luper...)
Kira-kira umur aku 5 or 6 tahun lah kan...
Peristiwa tu memang aku ingat sampai sekarang...
Arwah mak aku pesan..kena belajar puasa..tapi, kalau tak larat sampai petang, bagitau mak..

Di suatu hari di waktu lewat tengahari..nak masuk kol 2 lah kot..
Aku ingat situasi ni masa aku ngah golek-golek baring sebelah mak aku...
Golek punya golek...tetiba aku terkeluar ayat ni...
Dialog nih kira lebih kurang la....exactly ayat..akupon tak hengat!

Aku : Mak...mak..... Ayu lapar la... nak makan nasi la...
Mak : Ha...lapar eh...? [lembut selembut-lembutnyer mak aku jawab....]
Aku : Ha'ah..laaaaapaaarrrr...[kira ayat nak merayu la...]
Mak : Nak makan apa...? Nasi ngan telor jer ea..? [jawapan yg aku sungguh tak terduga..yiipppiiee!]
Aku : Boleh....
Mak : hmmmm jap, mak masakkan kejap..nanti dah siap mak panggil...

Seingat aku...disebabkan ketidaklaratan aku...makan pon mak aku yang suapkan...
Tapi, dalam sessi suap menyuap tuh, aku tetiba terkejut mak aku menyuap ke dalam mulut dia jugaks...
aku nyer terkejut xderlah sampai mata membulat...cuma aku boleh tanya mak aku....

Aku : Mak tak puasa ker...?
Mak : Ha'ah...mak uzur..
Aku : Uzur tuh apa mak?
Mak : orang perempuan setiap bulan ada 7 hari tak boleh puasa & sembahyang... [mak aku bg info basic aku kira...]
Aku : Owhhh...setiap bulan? berapa hari bulan? bila-bila jer boleh ke? [aku mula keliru dengan jawapan mak aku - uzur tuh apa ? tp aku biarkan dalam kepala otak aku jer...]
Mak : Iyer...setiap bulan...Adalah hari-hari dia... Dah2..makan nih... [jawapan mak aku tanpa ada jawapan tepat]
Aku : Owwwhhhh..... [aku membuat kesimpulan setiap bulan perempuan tidak boleh sembahyang & puasa... biler? boleh pilih hari yang mana nak..janji 7 hari]

Kami makan bersama-sama dengan berseleranya sehingga kenyang...walaupun menu - nasi kicap + telur mata lembu.... huhuh!

Tapi, aku dah dapat 1 'ilmu' - perempuan boleh pilih mana-mana hari untuk tidak boleh sembahyang & puasa!
Seriusly, aku simpan mende nih sampaila lepas-lepas puasa...
Arwah mak aku tak pernah bgtau dengan jelas...yelah,mungkin dia fikir aku terlalu kecil untuk mengetahui tentang 'uzur' itu...?

Sampailah tahun depannya kot...
Masa kenduri kat rumah aku....time tuh dalam bilik mak ayah aku...

Kezen : Ayu dah sembahyang dah...?
Aku : Hari ni tak boleh sembahyang...uzur... [aku jawab penuh konfiden]
kezen : Ha? Uzur? Kahkahakahakahakah!
Aku : [dengan muka tensen aku tgk diorg gelak kat aku...]
Kezen : Uzur tuh apa?
Aku : Orang perempuan kan ada 7 hari tak boleh sembahyang... hari ni ayu tak boleh sembahyang lah....!
Kezen : ohyeke........ kikkikikiki... [aku tgk jer diorg gelak-gelak & cakap sesama sendiri...]

Korang tau bila aku realize mende nih...?
hahahaha...aku pon dah tak hengat bila aku paham tentang 'keuzuran' perempuan nih...
Maybe, bila aku dah masuk sekolah agama or ada kawan aku yang dah start period kots...masa tuh darjah 6...
Tapi, once bila aku dah realize, time tuh barulah aku mengimbas kembali dialog2 aku ngan arwah mak aku....
Barulah aku paham kenapa perempuan ada cuti sembahyang & puasa...
barulah aku paham apa yang dimaksudkan cuti 7 hari oleh arwah mak aku...
Bila ingat tuh....barulah dalam hati aku cakap..."Owwwhhhh..patutla...."



Moral of the story:
Bila anak tanya & argue itu ini..
Parents kena bagi jawapan yang tepat n jitu..
Agar diorang tak menjawab dengan orang lain dengan jawapan yang sesukati!
Huhuhuhuh!

Wednesday, 10 August 2011

~ Wordless Wednesday ~


p/s:
now dah besar..makin lasak tidur...cian ayah dah kene tidur bilik sebelah...hukhukhuk!
(cian ayah ke cian ibu..?? waaaaa...apakah soalan ituh ? "sesungguhnya aku berpuasa hari ini..." )...
;p

Tuesday, 9 August 2011

Malam Ramadhan yang sungguh mendebarkan...

Setiap hari,macam biasa lepas berbuka, hubby aku akan ke masjid untuk terawih...
Aku pulak, lepas habis Isya' aku akan sambung keje-keje kat dapur tuh...
Kalau Hadif ok or tidur, sempatlah nak berterawih sendiri kat rumah...
Agak-agak banyak kerja rumah nak buat, aku sempatkan capai Quran depan mata...bacalah sehelai dua..
sambil enjut si Hadif dalam buaian...

Tapi...
pada malam terawih ke-7, Hubby aku gerak ke masjid dalam pukul 8.30 malam...
Aku melambai-lambaikan tangan ke arahnya..
"hati-hati.."...pesanan aku macam biasa setiap hari...
sementara menunggu waktu isya', aku capai Al-Quran..aritu aku nak abiskan surah Maryam...
Selepas azan berkemandang di Astro Oasis, aku selesaikan solat Isya'...
Malam tu, aku menyibukkan diri dengan memasak untuk sahur, membasuh baju, melipat baju dan
melayankan si kecik comel tuh...
Aku dah set dalam mind...paling lewat hubby aku balik pukul 11.00 malam...
Malam minggu, aku takderlah hadap tv tuh sangat...tp tengok celam celom lah...
Yelah, nak buat itu, buat ini...

Tup-tap-tup-tap....jam dah menunjukkan pukul 11.15malam...
Aku sabar lagi...sambil melipat baju Hadif...
Mata pandang jer tv tapi macam tak paham jer...
Jam dah menunjukkan jam 11.30malam...Hadif dah selamat aku tidurkan atas katil...
Hubby aku tak muncul-muncul lagi...
Pintu umah aku tak tutup...aku biarkan terbuka supaya senang aku nak jengah daripada dapur...
Dengar jer brroomm..brroomm..aku cepat-cepat toleh daripada dapur...
Tengok-tengok moto tuh melepasi depan rumah aku....
"Hmmmm...mana abg nih...".. detik hati aku...
Aku melekakan diri dengan membuat kerja-kerja dapur lagi...
Basuh botol susu... masukkan susu siap-siap dalam bekas, nanti memalam hadif bangun tinggal isi air panas n masak jer...
Gitu-gini...jam dah 11.50malam...

Aku menjengah dekat depan pintu rumah...sunyi jer.....
Jiran kiri kanan semua dah lena aku rasa....
Aku mula nekad dalam diri...kalau hubby aku tak balik-balik jugak pukul 12 malam...harus aku pergi carik dia dekat masjid...
Hati aku dah berdebar-debar giler... Allah jua yang tahu...
Janganlah Engkau uji aku dengan ujian yang belum bersedia untuk aku hadapi Ya Allah...

Mujurlah aku tahu area masjid tuh....memang aku tak pernah sampai...
Tapi,aku penah nampak sign-board arah ke Masjid Al-Muttaqin...
Yelah,aku masih baru di sini...baru 6 bulan berada di area sini...

Jam dah melebihi jam 12.05 pagi...
Aku siap bancuh susu Hadif...kesian aku tengok dia tengah nyenyak tidur...kesian nak ganggu...
Tapi,aku mesti carik suami aku....!

Aku tukar baju siapkan diri...capai jer kunci rumah n kereta...
Aku start kereta...then amik Hadif letak kat car seat..dengan harapan dia tidur lagi...
Tengok-tengok dia merengek...menangis la pulaaakk...memecah kesunyian malam...
Aku ambik dia balik...pujuk dia...kami masuk balik dalam rumah...
Aku susukan Hadif dulu....jam bergerak dengan pantas...
Perasaan aku mulalah berkecamuk...! Allah jua yang tahu...
Aku cakap perlahan-perlahan.."hadif...cepat skit habiskan susu sayang....kita pergi cari ayah yer..."
Susu tak habis lagi...aku cabut jer...
Aku letakkan Hadif semula ke car seat...nasib baik dia senyap jer...
Masa nak kunci pintu rumah, aku tengok, helmet ada kat rumah...
What??? Hubby aku tak pakai helmet ???
Kerisauan aku mula bercambah....!

Aku mulakan perjalanan aku ke arah Masjid Al-Muttaqin...dengan Bismillahirrahmanirrahim...
Sepanjang perjalanan...walaupun tak sampai 10minit..perasaan aku bercampur baur...
Kalaulah masjid dah gelap...ke mana aku harus tuju ??? nak call saper...?? Nak mengadu dengan saper dulu ?
kawan? Keluarga?
Aku sedapkan hati...takper...kita tengok dulu kat masjid...

Nampak jer sign-board Masjid Al-Muttaqin, aku ikut jer arah yang ditunjukkan tu...
Lorong tu aku lalu dengan perlahan...
Aku hampir-hampir tersilap masuk ke Dewan hape ntah...
Aku teruskan lagi...aku nampak bangunan Masjid yang masih bercahaya...
Lega 1 dah lepas....
Pastuh, sebijik-sebijik motor aku tengok....
Haaaaaaa! Lega giler...motor kesayangan suami aku ada....
Rupanya, tazkirah masih kedengaran....
Aku lalu kedepan lagi....betul2 kereta depan masjid...hubby aku pon sedang menuju ke pintu keluar...
Dengan tersenyum-senyum dia ke arah aku...
Air mata aku mulalah keguguran...
Syukur ada, geram ada, lega ada...dan macam-macam lagilah...
Aku turunkan cermin kereta...
Belum sempat hubby aku cakap apa-apa..aku dah cakap dah sambil meleleh ayaq mata....
"Sayang tau tak ayu risau pasal abg...? Dah pukul 12 lebih tp abg tak balik-balik lagi...saper tak risau...
Lepas ni sayang kene bawak hp lah...takderlah ayu susah hati bila abg balik lewat malam..."
Hubby aku cakap dengan nada memujuk...dah..dah..abang adalah...abg ada...
Ada forum tadi....abg tak perasan dah lewat...
Dah..dah...jom kita balik...

Si hadif plak, dengar suara ayah dia...tersengih-sengih dia....!

Maka, pulanglah kami dengan perasaan lega...hilang semua kekusutan, kerisauan....

Ya Allah...aku bersyukur kepadaMu kerana Engkau masih memberi pinjam hambaMu Mohd Hamdan bin Md Daud untuk mengemudi keluarga kami...
Wahai suamiku...isterimu ini sangat menyayangi dirimu..jangan kiranya dirimu membiarkan isterimu ini dilanda kerisauan yang terlampau....

Saturday, 6 August 2011

Transformasi

Aku tak berkesempatan nak tengok rancangan Ini kisahku-Tv9... so,aku tonton lah kat
http://www.tonton.com.my../ Episode yang ke-2 ni menceritakan tentang perubahan yang berlaku
kepada Sham Kamikaze...
Ermmm..syahdu bagi aku..apatah lagi diselingkan dengan lagu Afghan-Padamu Ku Bersujud...lagilah kan....
Yelah, sebelum ni kita kenal Sham ni dengan kehandalannya bermain gitar....dan dikatakan agak panas baran (pengakuan isterinya) sebelum dia berubah...

Kita semua maklum...perjalanan seorang artis nih penuh dengan cabaran & dugaan..
Maksud aku, agak sukar untuk melaksanakan perintah Allah dengan erti yang sebenar-benarnya..

Tapi, aku yang aku nak highligtkan di sini ialah...
Andai kata kita benci seseorang tuh..atau kita kata orang itu jahat, orang ini jahat.....
tak kisahlah sesiapa pon..janganlah kita mengata, mengumpat, mencaci dan membenci dia dengan
benci yang sehingga mendendam...
Percayalah, seseorang tu akan berubah bila-bila masa sahaja...dengan izin dan rahmat Allah...
Kita dah rasa kita cukup baik, alim, warak dan apa-apapunlah...
Tapi, berkemungkinan besar...5 jam atau 5hari atau 5 minggu atau 5 tahun akan datang...orang yang kita rasa jahat atau tak senonoh tulah akan bertaubat dengan taubat yang sebenar-benarnya...
Jauh lebih baik daripada kita jika dibandingkan amalannya setelah mendapat hidayah daripada Allah s.w.t...

Apa yang aku cakap nih...adalah nasihat dan perbualan antara aku dan suami aku...
Yelah, kadang-kadang aku ni sesedap mulut jer cakap tak suka orang itu, orang ini...
Alhamdulillah, suami aku dapat menyedarkan aku sesungguhnya tak semua orang yang jahat tuh pengakhiran dia di neraka...dan tak semestinya orang yang baik itu pengakhiran dia adalah di syurga...
Kita semua bergantung dengan rahmat daripada Allah s.w.t.....
Yesss...bende ni aku akui sebab aku dah penah dengar ceramah ustaz di radio...

Jom kita sama-sama berdoa...semoga di bulan yang mulia ini, kita mohon rahmat daripada Allah...
"Ya Allah, Engkau akhirilah hidup kami dengan pengakhiran yang baik...dan janganlah Engkau akhiri kami dengan pengakhiran yang buruk...sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk kami"...

Untuk cerita tentang Sham ni...korang bleh la search dalam tonton.com.my... Ini kisahku-Episode 2...

Thursday, 4 August 2011

Ujian emosi di bulan puasa...luahan hati jer...


Entri nih memang tak sesuai post di bulan puasa...tapi ini sekadar pelepas perasaan....hukhukhuk!


Pepagi lagi aku telah dihambat perasaan bengang...! Tapi masih ditahap yang boleh dikawal okieesss...
Dan aku masih sempat berkata dalam hati aku...sesungguhnya aku sedang berpuasa dan ini adalah ujian untuk ko
wahai Pn Masruhaila!
Berkerut-kerut kening aku bila dapat email daripada opis mate aku ni haaa...
Bukanlah aku nak berkira pasal kerja...tapi kenapa aku pulak ? kenapa aku yang kene..?
Hujung pangkal tak tahu...tetiba jer nak bagi aku settlekan problem ni kan...
User issuekan probs nih kat dia....boleh pulak dengan tanpa rasa bersalah pass kerja tuh kat aku!
Hadddoooiiyyaaaiii....
Adakah aku tidak dapat menerima arahan daripada dia...?
Seorang staff yang 2 pangkat di bawah haku ?
Ya Allah...aku tidak bermaksud begitu...

Yesss...memang la dia cakap mintak tolonggg....
Dengan alasan dia ada mende lain nak kene settlekan...
Helloo...aku nih pon ada banyak changes yang kene siapkan... itu urgent ini urgent...huh!
Kalo dia mintak tolong n mintak buat sama-sama takper jugak!
Ni tidak...mintak tolong dengan bagi 100% lepas kat haku!

Alasan dia langsung aku tak boleh terima...
Aku tengok boleh jer dia huha-huha..borak sana borak sini...
Sempat lagi membeli-belah juadah berbuka puasa kat kafe opis nih...
Aku pon tak bergerak dari tempat aku kecuali pergi solat, jumpa 'Mr. Tan...', bilik miting...

And inilah kelemahan aku...aku tak boleh nak kata TIDAK!, NO!.
Cuma, tadi aku dah membebel jugak dengan 'boss kecik' nih ngatakan aku pon ada kerja lain...
Boleh dia cakap..."Takperlah, kalau kak mas ada keje lain, buat yang ni kemudian2 pon takper..".
Arrgghhh...apakah maknanya itu ?
Maknanya....kerja tuh..bukanlah urgent...
Kan ko bleh simpan dulu, then bila kerja yang dikatakan urgent tadi dah settle...
ko buatlah.... Bukan susah ponnn...!

Tapi, setelah aku muhasabah diri...mungkin inilah peluang yang Allah berikan pada aku untuk menambahkan pahala aku di bulan Ramadhan kotsss...
Diuji emosi sedikit....jika aku tolong aku dapat pahala...jika aku buat deeerrkkk jer...aku yang ruuugiii woooo!
Sabar...sabar...Masruhaila...
Ikhlaskanlah diri anda....

Moral of the story : Jangan jadi macam aku yang beremosi tak tentu hala...
Mende-mende kecik nih jangan nak besar2kan...
(errrr...atau aku nak period kotssss....:p)

Wednesday, 3 August 2011

~Wordless Wednesday~



Nanes panggil ibu sampai tertido kat walker... punyalah ibu tak sedar.. Dok kejap..kejap.. tengok2 dah tido dah dia... Huhuhuhu.. Muhammad Hadif....Muhammad Hadif...

Sunday, 31 July 2011

Salam Ramadhan

Semoga kita bersama-sama dapat menjalani ibadah puasa dengan erti yang sebenar-benarnya...

Hadif sayang,
Terima kasih sebab benarkan ibu solat tanpa gangguan untuk malam pertama ini...;)

p/s : bold tuh - peringatan penting untuk diri sendiri

Friday, 29 July 2011

A,B,C D......

Hadif dengan gumbiranya bermain dengan tikar evamatic nya...  A, B, C, D.......Z....
Kemain tepuk-tepuk dia pada gambar tuh...
Pembelian ibu ni dapat sokongan ayah Hadif...dengan mengajar Hadif satu-satu huruf tu siap dengan gambarnya...
Erm,terima kasih sayang sebab membantu develop minda Hadif dikala ibu sibuk menguruskan tugas-tugas harian...
Heheh....

Wednesday, 27 July 2011

Suria Di Cordoba

Setiap malam hari Selasa, tepat jam 9 malam, aku mesti tunggu depan tv nak nengok citer Suria Di Cordoba...hehehe...
Cuma, semalam jer aku pelik apsal lah dia tukar time jadik kol 10 malam plak...tetiba plak siaran suara emas tuh amik waktu Suria Di Cordoba! Haiisshhh, lari jadual aku! Huhu!

Masa Astro Prima dok promo drama ni, aku dah target nak ikutinyer...
Macam best jer...and memang best pon...
Kalo tak caya, korang try ler tengok episode minggu depan...hehe..
Sebab pelakon-pelakon yang mantap...ada Adi Putra, Fahrin Ahmad, Sari Yanti, Lisdawati dan ramai lagi lah...

Bila dah tamat citer untuk yang second episode tu (masa episode 1 aku tak dan nak tunggu sampai semua nama yang telibat dalam drama ni kuar....huhu!), baru aku tahu drama ni diadaptasikan daripada skrip "Suria Di Cordoba" yang telah memenangi Hadiah Pertama Pertandingan Menulis Skrip Berunsur Islam anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM).
So, dari minggu ke minggu aku nak tahu apa jalan cerita dia...
Sebab watak masing-masing akan ada kait mengait...skg ni belum nampak kaitan keseluruhannya....

Thanks to 'Suria Di Cordoba' Official Fanpage

Ni aku citer yang aku paham lah kan...hahahah!
Sari Yanti(Suria Khadijah Parker) penah kerja dengan Adi Putra(majikan yang bengis giler) & dia jadik sukarelawan kat tempat Lisdawati...
Lisdawati plak kawan sepengajian Fahrin Ahmad...
Sari Yanti baik dengan ibu kandung Adi Putra (Adi tak mengaku ibu sebab dendam - masa kecik2 melalui kehidupan sebagai pengemis bersama ibu dia..n ibu dia tinggalkan dia kat umah anak yatim...)

Aliff Satar plak member dengan driver si Adi Putra....(ni aku masih tak dapat tangkap...apa kaitan dia dalam citer ni....)
Pembantu peribadi si Fahrin Ahmad (masa zaman lagha dia..) plak dah jadi pembantu peribadi si Adi Putra.
Hhhmmmm....kesimpulannya, bestlah citer ni....korang trylah tengok ek....ni pendapat peribadi aku la.....
Heheheh....





Monday, 25 July 2011

Permainan emosi ayah untuk Hadif...

Hahahah..entri ni memang aku tak sabar nak kongsi....

Weekend kelmarin, hubby aku 'jumpa' satu permainan emosi yang Hadif dah bijak merasainya...
Hahahahah...memang tak boleh tahan lah nak gelak..
Ni hubby aku punya kejelah...
Dia suka buat ujian & explore sifat+sikap Hadif...

Semalam....hubby sajerlah menyanyi lagu sedih...
Lagu tuh actually bukanlah lagu yang terlalu sedih, tapi hubby aku menyanyi dengan nada yang sangat-sangat-sangat sedih..
Siap dengan esakkan lagi...
Pastuh, dalam lagu tuh, takder lirik lain...sebut nama Haaaaaadif jer...
Ala...korang tahukan lagu Ummi by Haddad Alwi ?
Ha...hubby aku dok menyanyi Ummi..ummi..ummi.....tapi ditukarkan dengan Hadif..hadif...hadif..
Ikut melodi lagu tuh la...
Hubby aku siap dengan muka cebiknyer..siap dengan sedu sedannya...
Adoyaiii....

Memula tuh, hubby aku main dengan dia...gelak-gelak gitu...terkekek-kekek dia...
Daripada tengah gelak-gelak...bila dengar ayah dia nyanyi lagu tuh...
Hadif boleh terus ubah mimik muka...
Dia renung jer ayah dia...(ayah dia maintain nyanyi sambil kerut-kerut kening...)
Aku pulak intai jer diorang ni berdrama...(hahahah)
Hadif start jer kerut kening...skit..skit..
Mulut dah nak cebik-cebik dah...
Mata dah terkedip-kedip...
Sat g...huk..huk...huuaaaaa!..Huuuaaaaaa!
Keluarlah suara-suara sayu dia menangis...!!!

Dan-dan tuh ayah dia pujuk....
"Alololololo...anak ayah....!"
Bila anak dia dah menangis sayu macam tuh...
Ayah dia terus tukar permainan...main babacak balik...sambil gelak-gelak skit...
Boleh pulak Hadif ni ubah emosi dia ikut gelak sekali...

Aduuhhaaaiii....

Sabor jerlah....


Aku intai dari dapur tergelak jer tengok 'permainan' ayah untuk Hadif..!


p/s : Hadif 7 bulan dah..... Anak ibu ni sensitif ker orangnyer...???

Friday, 22 July 2011

Harap-harap kebetulan sahaja...

Lepas tukar susu, macam-macam plak Hadif ni kene...
Since dia lahir and aku kekurangan susu badan, Hadif minum susu Mamex Gold Step 1..
Alhamdulillah, sepanjang minum susu tu, campur susu badan...Hadif tak pernah kena demam, selesama or
batuk... Even though, lepas injection imunisasi..dia tak pernah demam...

Masuk bulan 4 tak silap aku, aku sajerla try bagi Hadif susu S26..dengan harapan dapat mengecilkan
budget ayah dia untuk beli susu...tup-tup najis dia nampak tak elok..macam kembung perut...cair gitu..
Pada hemat aku, dia tak serasi... Aku kembali pada Mamex Gold balik...

Bila Hadif dah masuk 6 bulan, aku sajer la try kan dia susu lain lagi... Anmum Step 2..
Masih berharap dengan harapan yang sama...kecikkan budget beli susu! Huhuhu!
Wahh..tengok najis dia ok jer and dia takderlah kerap buang air besar...Dua hari sekali..
Pada aku itu ok dah...so,aku dengan leganya memberitahu pada hubby, kita dapat jimat dalam sepuloh hengget!
Hadif serasi dengan susu Anmum....fuuuhhh...

Tapi..., sejak-sejak tukar susu nih, memacam pulak yang Hadif dapat..
Kejap-kejap demam...pastuh selesama..pastuh batuk...
Bila dah baik...dok balik ke umah babysitter...bila ada jer budak lain yang demam or selesama..
hisshh,senang pulak hadif berjangkit...
Berdetik jugak dalam hati...kenapa eh...?
Atau hanya kebetulan jer lepas tukar susu kena demam...?
Harap-harap kebetulan sahaja...


nota:
Dan bila agak-agak dia dah besar sikit lagi...aku nak tukarkan susu lagi....hiks..
Haaiisshh...ibu ayah ni asyik membajet jer....huhuhu!
Bukan apa, dengan lebihan duit tu..bolehla ibu menabung utk anak ibu... ye dak..?

Aku dapat AWARD ???

semalam, sebelum memejamkan mata, aku dikejutkan dengan berita mendapat penganugerahan daripada Cik Zira...
Waaaahhhh..terharunyer saya...sob..sob..sob..
(cer tengok..cer tengok...kat belah kanan aku tuh...aku dah sangkut dah...hehehe..)
Mau nyer tak terharu,baru jer 3 bulan melibatkan diri dalam dunia blogging ni...dah ada orang yang sudi berkongsi award yang diterimanya...
Menjadi insan yang terpilih tuh....
(Uppsss....excitednyer...terlebey sudah..sowie..hehehe...)

Anyway, terima kasih bebanyak aku nak ucapkan kat Cik Zira....
(dialah yang paaaaaling rajin memberi komen dalam blog aku! tq..muah3x..hiks..)
Dan secara tak langsung, memberi aku semangat untuk mencoretkan apa yang berlaku pada aku, suami & anak,
apa yang terlintas dalam lubuk hati aku, apa yang aku rasa..dan apa-apa jerlah..heheh...
Tanpa dia..tak meriahlah blog aku ni... (eceh! tp bukan mengampu taw...!)

semoga jalinan ukhwah kita kekal....amiiiinnn....


p/s: layak ke aku nak bagi award kat orang lain...? hhmmmm....

Wednesday, 20 July 2011

3 hari lagi...takde idea nak beli apa...

3 hari lagi hubby aku akan sambut ulangtahun kelahiran dia...
Tapi...aku tak beli apapon lagi nih...adehhh..
Selalu seminggu sebelum 23 Julai aku dah siapkan hadiahnye...

Cemane nak beli..budget dah lariiii...ahaks!
Last weekend arituh, aku dah selamat membayar sebuah stroller untuk anak kesayangan kami...(tak masuk dalam budget tp hubby pon suka...tu yang beli tanpa tengok balance di mybsn...huhuhu!
La ni dok berfikir lama...nak cekau duit tang mana lagi...huhuhu!
Dengan siap order tupperware, dengan duit baju tempahan lagi, dengan biskut-biskut raya nyer lagi...
(waaahhh...macam banyak jer lagi duit bonus hang tuh puan mas oiiii !!! )
Nak tak nak, kehendak-kehendak ni semua aku dah plan dalam kepala otak aku sebelum dapat bonus lagi taw... Kang kalo tak beli, mau mengigau aku...! huhuhuh!

Tup-tup nak beli hadiah hubby pon tak boleh....(apapun xbley..apapun xbley....ahaks!)
Aku tau benor, hubby aku bukan kisah pon ada hadiah atau tak...
Aci tak tahun ni takder hadiah...? hikhikhik...
Atau aci tak kalau aku kata stroller tu umpama hadiah untuk dia..sebab tu stroller yang memang dia inginkan untuk anakandanya itu...hehehe...

Nota :
ntah-ntah esok lusa aku sambau jer apa-apa yang patut...hiks....
btw, korang ada idea tak ?

Tuesday, 19 July 2011

Persiapan Ramadhan

Assalammualaikum...

Tinggal 13 hari jer lagi nak sampai 1 Ramadhan 1432H...
Bagaimana dengan persiapan kita ?
Ganti puasa...? Tahun ni aku langsung tak kena ganti...hiks...sebab tahun lepas tengah pregnant kan time bulan Ramadhan...
So, tahun ni, tahun pertama aku sambut bersama si kecik yang masih tidak tahu apa erti Ramadhan...
(takper sayang...nanti anak ibu akan belajar yer...)

Dari segi persiapan diri, dah kena ubah waktu tidur...maybe lepas bagi Hadif susu, aku dah tak boleh sambung tidur..kene terus bergerak ke dapur untuk siapkan hidangan bersahur... (cam mengantuk jer..perrgghh..belom apa-apa lagi dah kalah psiko...! terukssnyer aku ni ).. So,aku kena tidur awal daripada hari-hari biasa. Yang pasti, lauk yang confirm pembuka selera adalah...sambal kering ikan bilis! hoyeaahh...!

Dan, seterusnya time balik, bukan setakat berkejar nak berbuka...tapi kena berkejar amik Hadif dulu...
Harap-harap aku sempat lah masak selauk dua kan...kalau sempat ler..
Kalau tak, aku sambau jer mana-mana gerai yang ada jual juadah berbuka...kuikuikui...

Pastuh, tahun ini aku berharap aku dapat bersolat terawih di rumah dengan tenangnya...(hadif pandai-pandai bawak diri yer sayang...ibu nak solat dulu...)
Bila sebut solat terawih ni, aku pasti teringat masa aku merayu dengan Allah s.w.t....dekatkan aku dengan jodohku...haiishh...memang syahdu...tak mahu citer pasal ni la...hikhikhik...

Hmmm, dalam aku mencari informasi tentang Ramadhan, kat sini aku nak share apa yang aku baca daripada...LAMAN SOAL JAWAB AGAMA..klik sini untuk sumber asal -> http://ilmudanulamak.blogspot.com/2008/08/persiapan-menjelang-ramadhan.html

Soalan;
Ustaz, Apakah persiapan yang perlu dilakukan untuk menyambut ketibaan Ramadhan Al-Mubarak dan apakah Kesilapan Amal yang sering dilakukan oleh umat Islam di bulan Ramadhan? JazakAllah.

Jawapan;
Bulan Ramadhan yang besar dan penuh keberkatan serta banyak kelebihannya haruslah disambut dengan penuh perasaan ta’zim (membesarkan) dan mengalu-alukannya. Antara persiapan yang dapat kita lakukan –malah perlu kita lakukan- sebelum menjelang Ramadhan ialah;

1. Banyak berpuasa di bulan Sya’ban; menjadi sunnah Nabi s.a.w. banyak berpuasa di bulan Sya’ban. Untuk penjelasan lanjut tentang puasa di bulan Sya’ban, sila baca di blog Laman Fiqh Anda (http://fiqh-am.blogspot.com/2008/07/puasa-sunat-bulan-syaban.html) atau blog Artikel al-Qalam (http://koleksi-alqalam.blogspot.com/2008/08/persiapan-menjelang-ramadhan-siri-2.html).

2. Mengulangkaji ilmu tentang puasa; amalan yang paling utama di bulan Ramadhan ialah puasa. Puasa difardhukan pada siang hari sepanjang bulan Ramadhan. Untuk mencapai puasa yang sempurna kita hendaklah memiliki ilmu tentang bagaimana melaksanakan puasa yang sebenarnya sebagaimana yang dituntut oleh Syara’. Oleh itu, ada baiknya sebelum menjelang Ramadhan kita mengulangkaji ilmu-ilmu tentang puasa merangkumi;
1. Rukun-rukun puasa serta sunat-sunatnya
2. Perkara-perkara yang membatalkan puasa
3. Perkara-perkara yang boleh mengurangkan pahala puasa
4. Dan segala yang berkaitan dengan ibadah puasa
Untuk membaca tentang hukum-hakam puasa, sila baca di; Laman Fiqh Anda (http://fiqh-am.blogspot.com/2008/07/puasa-mukadimah.html).

3. Membaca kembali hadis-hadis Nabi s.a.w. tentang fadhilat (kelebihan) puasa dan bulan Ramadhan; Ada di kalangan kita tidak merasa apa-apa dengan kedatangan Ramadhan. Bagi mereka, Ramadhan sama seperti bulan-bulan yang lain; tiba masanya ia datang dan tiba masanya ia berlalu pergi. Punca sikap ini adalah kerana mereka tidak mengetahui kelebihan dan keistimewaan bulan Ramadhan atau kerana mereka melupainya. Kerana itu amat perlulah hadis-hadis Nabi s.a.w. tentang fadhilat dan kelebihan Ramadhan dibaca dan diulangkaji kembali sebagai persiapan sebelum memasuki bulan Ramadhan. Untuk menetahui sebahagian fadhilat puasa dan bulan Ramadhan, sila baca di blog Artikel al-Qalam; (http://koleksi-alqalam.blogspot.com/2008/08/persiapan-menjelang-ramadhan-siri-4.html).

4. Mengetahui amalan-amalan utama dan besar pahalanya di bulan Ramadhan; supaya kita dapat memasuki bulan Ramadhan dengan penuh bersedia untuk memperbanyakkan amalan di bulan keberkatan yang banyak kelebihannya itu, kita hendaklah mengetahui apakah amal-amal ibadah atau amal-amal kebaikan yang digalakkan oleh Allah dalam bulan Ramadhan di mana pahalanya amatlah besar dan berlipat-ganda. Sila baca amalan-amalan utama ini dalam blog Artikel al-Qalam; (http://koleksi-alqalam.blogspot.com/2008/08/persiapan-menjelang-ramadhan-siri-5.html).


Wallahu a’lam.





Kesimpulannya kawan-kawan, mari kita berusaha tingkatkan amalan kita di bulan yang penuh berkah, bulan yang tenang, bulan yang penuh rahmat, bulan yang penuh kesyahduan.......;)

Rahmatilah kami Ya Allah...

Daisypath Anniversary tickers

Permata hati ibu ayah

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers