Wednesday, 28 December 2011

Day 3 & 4 : Percutian 4H3M di Utara...

25hb Dis 2011
Tibalah hari kenduri opismate aku...Asni..kat Sungai Petani..
Aku bertolak dari rumah Abg Ngah dalam pukul 1 ptg lebih ckit...
Alhamdulillah, senang nak carik rumah As..
Ikut map dalam kad...dah sampai dah...
Kat kenduri, antara opismate lain yang datang Ju, Hidayah, En Fauzy & Senthil...
Bawah nih ada pic pengantin....sweet couple kan...heheheh..
Lepas kenduri, kami terus ke Kulim....ke rumah abg aku plak..
Datang rumah abg aku...dok melepak jerlah...hahahah..takder pergi mana pon...
Layankan si Hadif dengan bos kecik (dak Afrina)...
Budak-budak lain dah besar dah...memasing dah jadik agak malu...
Kalo dtg umah abg aku...dok melepak dalam ruang TV dia jerlah...
dengan anak2 dia jer dah penuh 1 ruang tuh...
Memang meriah...hehehehe...
Makan malam lauk best...ayam kampung masak lemak cili api...
My SIL mmg terer bab memasak nih....
Nyum3x jerlah aku kan....huhuhu!

Esoknya, 26hb...kunun2 nak gerak balik lepas bekpes...
Tgk2 lepas bekpes, kemas itu ini...kak ina plak soh tunggu makan tengahari..
Tp dia masak light2 jerlah...Mee Kari! Wow! Aku takder hal...
Pastu, gtau hubby kak ina soh tunggu makan tengahari...
Hubby aku on jerlah....
Tunggu2, aku dah terlena dah ngan dak Hadif...
Dah dekat kol 3 petang baru aku bangun...huhuhu!
Lepas makan..siap2...kat kol 5 jugakla kami gerak balik...
Tp, kami tak gerak balik straight to KL...
Hubby aku ajak naik ke Penang....memula dia minta pandangan..nak jalan Penang or Ipoh...
Tp, last2 dia decide...nak ke Penang...
Aku on jer...huhuh!
Dapatlah kami bawak Hadif ke Pantai Batu Feringgi sekejap...
Sedap2 tgk pandangan & orang ramai...tup2 aku dengar bunyi kruk-kruk...
Rupernya, sedap jer si Hadif makan pasir tuh....Aduuuuuhhhhaaiii!
Saborjerlah aku...
Sib baik sekali jer dia tersuap ke mulut dia...
Ermmm...ibu tak penah bawak dia turun ke pantai....ni lah pertama kali dia jejak ke pasir..
Memula nampak muka weird jer dia...hehhe..cian aku tgk...
Lepas amik2 gambar Hadif...Kami jalan2 sepanjang gerai2 tuh...
Aku pantang nampak fridge magnet....hubby akupon dah tau dah...
So,aku akan bawak balik 3bijik magnet...heheheh...
Lain, aku beli T-set comel utk Hadif...
Pastuh, aku ajak hubby aku balik...
Aku dah tak larat dah...
Rasa nak lena jer...
Tak larat kunun..padahal yang dukung Hadif bukan aku pon....hhuhuhuh!
Gerak balik daripada Batu feringgi dalam kol 8malam...
Kami berhenti di R&R Gunung Semanggul...Solat & Makan...
Pastuh, hubby aku meneruskan perjalanan....terus menuju ke Kuala Lumpur..
Maka berakhirlah perjalanan percutian kami di Utara......;)

Day 2 : Percutian 4H3M di Utara...

24hb Dis 2011
Lepas check-out kat Hotel Regency, Alor Setar...hubby aku ajak pergi Bukit Kayu Hitam...
Aku on jer...as long as hubby aku tak penat...
Aku pon tak penah sampai BKH...so,bonus jugaklah biler hubby aku offer gitu...
Payah dia nak patah naik semula kalo dah turun perjalanan kami...(korang paham ke maksud aku..? hahaha..)
Sampai jer kat BKH...aku dah cakap kat hubby...tak larat lah nak lalui Imigresen lagi...
Tp, rupa2nya...nak ke BKH...mmg kene lalui Imigresen...Imigresen Mesia lah..
Before lalu imigresen kan kene lalui UPP (Unit Pencegah Penyeludupan)...
AKu soh hubby tanya pak UPP tuh, arah mana nak g tempat orang selalu shopping..?
Dia kata terus jer lagi...meaning, kene lalui Imigresen...
So,bila dah lalu..bila cakap nak ke shopping complex...dia terus buka laluan..
Rupa2 nya, bazar BKH tuh ada kat area The Zone..
Aku mula2 takmoh masuk The Zone...
Yela...kalo takat The Zone, kat Johor pon ada...takmau lah aku...
Kat KL pon belambak shopping complex kan...
Aku nak carik cam bazar2 or kedar biasa2 yang jual barang Siam tuh...
Bila dah tgk orang lain semua masuk The Zone, hubby aku pon cakap...maybe bazar ada kat belakang2 kots...
Kami pon parking jerlah kete dalam tuh...
Yesss...mmg betul...bazar ada kat sebelah The Zone...
Ni kira bazar2 barulah...
Yang dulu orang kata dah terbakar kan...
Ni kira first time aku sampai Bukit Kayu Hitam....heheh...cian aku kan....;p

Kat sini, kami sambung soping lagi...
Kat sini banyak plak aku tersoping....
Baju tido, bed-sheet, selimut, kain batik....semua dua2...hehhee..
tp xderlah abih banyak pon RM nyer... Seratus lebey jer...
Lastly,aku soping lah ckit cekelat kat The Zone...dekat rm60 jer untuk cekelat...cet!
Lepas abih soping, kami gerak balik menuju ke Alor Setar balik...
Malam nih, tido rumah abg hubby aku....(Abg Ngah...)
Lagipun, kami nak tgk baby baru dia...Nama masyaAllah panjang...'Asyraf Wajdi Khairullah bin Darwish'...

Day 1 : Percutian 4H3M di Utara...

Arrgghhh..indahnya...setelah sekian lama aku tak membawa diri ini bercuti...
Since aku mengandungkan Hadif sampailah Hadif setahun dah...aku belum lagi bercuti-cuti Malaysia..huhu!
Alhamdulillah, akhirnya hubby aku bersetuju untuk bercuti di sana...lagipun aku ada jemputan kawin di Sungai Petani...
My ofismate's wedding...
Before2 tuh aku ada cit-cat ngan hubby, nak ajak dia jengjalan ke Danok, Thailand..
Aku citer, abg Razi ada ajak ke sana...tp cemane nak pergi sebab kita takder passport...huhuh!
kalo ada passport...blehla kita join depa...heheheh..
Hubby aku cam excited gaks...wow...gud point..!
Tp dia tak kata pon nak join abg Razi...
Yess..as usual..hubby aku lebih suka privacy...
jalan2 pon ngan family sendiri jer...pada aku no big deal lah!
Cuma, dalam hati aku nih...mmg tergedik2 nak jengjalan ngan adik-beradik jugaks...
yelah, aku kan bongsu..so,dulu2 masa bujang..aku kan selalu menempek muka ngekor abg or akak2 aku g jengjalan...
kunun2 windulah saat2 macam gitu....Ahaks!
Ahhh..itu semua telah berlalu.... aku ada keluarga sendiri...!
Thanks to my hubby coz banyak bertolak ansur dengan sikap aku....;p
Sehari before bertolak...aku dah amik cuti coz nak temankan hubby aku checkup semula kat Ampang Puteri...
Tapi, sebelum g checkup...we all decide nak wat passport dulu...
Just be prepared..if in case tergerak hati nak ke Thailand sesampai jer kat Kedah...
Dalam masa 3 jam...passport aku, hubby & Hadif siap...!
Kami dapat cut masa beratur untuk dapatkan no giliran disebabkan utk buat passport Hadif..(budak bawah 2 tahun)..
Errmm...takyahlah citer pasal wat passport nih....hehheh..kita terus ke citer bergerak ke Kedah...

23hb Dis 2011
Kami decide nak gerak dalam kol 4pagi...
Tapi, macam biasalah aku...(aku yer..bukan hubby aku...)..akan amik masa extra dalam 30 minit daripada time yang diberikan
oleh hubby aku...
Tell yu what...hubby aku nih punctual orangnya...
(start aku dating sampai ke la nih..... kalo kami lewat..bukan sebab dia...tp aku...;p)
Sampai Kedah...kami terus menuju ke Padang Besar...
Selalu follow orang jer...then terus sampai...
Tapi, skg nih, kami kena tengok sign board untuk sampai ke sana...(kami takdok GPS bagai...)
Bila dah melalui ladang tebu tuh...macam dah confident lah jalan yang kami lalui nih betul..
Alhamdulillah..mmg betul pon...
Biler sampai2 jer town Padang Besar...plan nak pergi tempat orang yang slalu soping2 tuh kan...
Tup2...keta kami dah terlajak masuk ke Imigresen...
Memula ingat nak patah balik...tp tak jumpa jalan kuar...
Rasa cam cuak jugak tp disebabkan dah ada passport..cuak tuh kuranglah ckit...
At last, tanpa pengalaman masuk ke negara orang...hubby aku follow jerlah pergi ke kaunter Imigresen Thailand tuh..
Aku tunggu jer dalam kete...
Tgk2 biler hubby aku dtg semula...tgk2 ada plak form yang kene isi...
Adehhh...letih mokcik nak kene tulis bagai...
Layan jerlah...
Ingat dah cukup dengan passport jer dah buleh masuk...ni tak, nak kene isi form lah plaakk...!
Lepas settle semua, hubby aku hantar semula ke kaunter...
Tgk2 dia soh semua sekali dtg ke kaunter...
(Oh ye ke....aku manalah penah lalui mende2 nih semua...huhuh!)
Owh...rupanya dia nak 'scan' muka kami2 semua...(ada camera yang tiap2 sorang kene ngadap)..
Hahhaha...jakunnyer aku...;p
Lepas jer Imigresen tuh...kami terus ikut sign board yg ada...
Yang aku paham...ada arrow ke Padang Besa...Ejaannye.."Padang Besa" ok...bukan "Padang Besar"..
Parking jer keta...kami jalan kaki ke deretan kedai2 situ...
Adalah soping skit2...aku macam biasa sure angkut 1 narita... cukupla 1 jer..tak muat plak kete kang nak beli 2,3...huhuhu!
Hubby aku belikan mak dia beg..beg jalan..sebab arituh beg MIL aku dah terkoyak...
Lepas jalan2..kunun2 nak ke Hatyai...
Lepas nampak signboard sekali...jalan punya jalan...tak jumpa2 plak signboard nak belok ke kiri ke ke kanan ker....
Aku cakap ngan hubby....payahlah camni...Signboard depa bukan kita paham pon....
Patah balik jerlah...
Haahha...penakut kan aku....
Ermmm...tanpa berlengah lagi..hubby aku pon patah baliklah ke tempat asal kami dtg tadi..Padang Besa...
Dah lewat petang, kami decide untuk tido di Alor Setar...
Dah malam dah baru carik hotel mana nak pergi..
At last...jumpa Hotel Regency..kami check-in jerlah kat sana...
Konon nak carik hotel bajet...tp tak jumpa..
Aku pon dah penat...hubby aku kesiankan agaknya...dia pon check-in kan jerlah...
(Thanks a lot sayang!)
Berakhirlah percutian kami pada hari pertama......

Friday, 16 December 2011

15hb...Hubby ditahan di wad APSH

Hari ni birthday Hadif..aku letak dia kat rumah mama dia macam biasa...
Hanya ciuman di pagi hari aku bagi kat Hadif..dengan ucapan selamat hari lahir anak ibu..
Semoga Allah merahmati kehidupan anak ibu seterusnya...
Ayah dia tak dapat nak cium sebab takut Hadif jangkit kang....

Lepas hantar Hadif, aku drive ke Ampang Puteri...hubby aku dok sebelah..
Aku tak bagi dia drive...
Kepala dia pon still neno-neno lagi...
kang ke lain plak di bawak..huhuh!
Aku soh dia lena jer kat sebelah sementara aku drive ke APSH..

Sampai2 ke AP...kami ke klinik Dr. Sharifah Sakinah...
Lepas sampai giliran kami (jenuh gaklah menunggu...sebab ramai betul patient yang dtg..),
Doktor check hubby aku..then dia kata panas tinggi nih...41 darjah celcius...
Ekceli aku dah rasa sebelum tuh..panas hubby aku dah turun ckit daripada semalam...
Just imagine, cemanelah doktor yang kat Bangi tuh bleh langsung tak cek suhu hubby aku...geram jer aku dengar hubby aku citer...
Doktor Sakinah bagi option pada hubby aku...samada dia bagi ubat then rest kat rumah...atau dia admit kan hubby aku...
Hubby aku pilih untuk admitted..sebab dia kata..dia takmoh susahkan aku...
Kalau dia dok rumah, kang kene masaklah..kene jaga Hadif lagi...kene jaga dia lagi...
So,better dok spital...insyaAllah cepat sembuh...
Aku tak kisahlah...as long as hubby aku cepat sembuh and cepat lik rumah...

Sampai2 kat ward, hubby aku dipasangkan drip bottle..masuk air kat tangan...
cek suhu...cek anak tekak...takut ada kuman sebab td doktor kata mungkin ada tonsil...
Pas settle semua...aku lik rumah...lepas solat maghrib...
Dekat kol 8pm aku sampai kat rumah Kak Sofia (babysitter Hadif)..

Esoknya, 16hb, aku bawak Hadif ke rumah Kak Imah...aku plan untuk stay kat sana jer sementara menunggu hubby aku kuar daripada wad...
Aku tinggalkan Hadif kat rumah Kak Imah, then petang ckit aku g lawat hubby aku...
Dia kata panas dah turun...and dia pon dah rasa kebah ckit...cuma pening2 jer lagi...
Tapi, doktor masih tak benarkan dia balik...
Aku kata takperlah...
Aku lepak kat wad sampai kol 8pm gaklah...
Aku ajak hubby aku g carik makan kat luar...yelah, dia pon dah muak dok makan bubur jer tiap2 waktu...
Masa day first arituh mmg sakit..sedap ler nak telan bubur..
Biler dah sembuh ckit nih..mulalah tekak terasa nak makan itu, makan ini kan...huhuh!
Lepas dapat permission daripada doktor (nurse kene call doktor untuk dapatkan permission untuk lepaskan patient dia kuar daripada hospital),
aku n hubby pon jalan ler ke kedai2 makan area Ampang ni jer ha...jalan kaki jer pon...
Dapatlah hubby aku membuka selera dia dengan makan mee goreng mamak pedas...make sure pedas ada ok..enough...hehehh..

Esoknya, pepagi..aku dapat msg daripada hubby...doktor dah bagi greenli8 untuk discaj...
Alhamdulillah...
SO,aku amik hubby dalam kol 11> pagi....then terus bawak dia ke Wangsa Maju..
Gitu-gini kat rumah Kak Imah...dalam lewat petang...kami pon baliklah ke Seri Kembangan...
Rehat kat rumah pulak....;)

Akhirnya, dengan penat ke sana ke mari...even dah mmg berada kat Wangsa Maju, aku tak jugak beli kek untuk Hadif...
Aku jadi tak bersemangat sebab ayah Hadif tak sihat...
Aku nih, kalo hubby aku takder or tak sihat...aku mulalah taknak buat semuanya...huhuhu!
Aku mmg jenis tak boleh kot kalo hubby tak join....muahahaha!
Aku adalah jugak cakap2 ngan hubby...cian Hadif tak celebrate langsung hari jadi dia...
Tapi, hubby aku cakap...takper..tak rugi pon...lagpun Hadif kecik lagi..belum tahu apa2..
Aku pun takderla ralat sangat...heheh..
Jadiklah ibu belikan dia baju tido yer...and nanti ayah bawak g jengjalan ke Utara....insyaALlah...;)

Sambutan 1st birthday tanpa kek atau lilin...

Muhammad Hadif dah genap setahun pada tanggal 15 Disember 2011 hari tuh...
Tapi, ibu dan ayah dia tak berkesempatan langsung nak sambut dan meraikan harijadinya dengan cake or candles..
Cian anak ibu......
Tapi, apa nak dikesiankan kan...sambutan tuh hanyalah budaya semata-mata...
Kalau tak dibiasakan...xderlah anak2 beria2 nak mintak itu mintak ini bila dah besar...Eceh!

Ekceli, menipulah aku kalo aku katakan aku tak mau langsung celebrate,...ikut hati ibu mmg nak sambut kecil-kecilan....
Hari 15hb tuh hari bekerja...so, ibu ingat nak postponed lah sambutan dia pada ujung minggunya dekat wangsa maju...
Kunun2 nak ajak ayah Hadif g rumah Kak Imah (my sis in law)...makan kek ngan kezen2 Hadif...
Jadiklah...potong kek ckit then makan sama2....
Plan dalam kepala tuh dah ada....cuma tak terlaksana sahaja...
Sorry yer Hadif...

Kenapa...?? Ada sebabnyer...

14hb tuh..ayah Hadif tetiba demam panas...
Daripada ofis dia terus ke Pusat Rawatan Az-Zahra...
Pelik tak pelik...tanpa cek suhu...doktor tuh just bagi PCM,ubat selesema, batuk & antibiotik...
Diulangi...TANPA CEK SUHU okeeyy...
Hubby aku dalam menggigil2 tuh naik moto balik rumah...
Sesampai aku ke rumah (lik dari keje)...tgk2 hubby aku terbaring jer kat kusi...
Rasa badan dia...sangat2 panas...
Suruh makan apa pun tak mau...
Aku watkan tomyam pon dia xmau...
Dia nak baring n tido jer...
Cian sgt...
Dak hadif dok meleser kat ayah dia pon ayah dia wat tak kisah...(heheheh...)
Esoknya (15hb), aku amik EL...bawak hubby aku ke Ampang Puteri...
So, bacalah dalam entri seterusnya ek....;)

Rahmatilah kami Ya Allah...

Daisypath Anniversary tickers

Permata hati ibu ayah

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers